index

Pannbiff över öppen eld

Pannbiff över öppen eld - svensk husmanskost 

Pannbiff över öppen eld är en tvist på en svensk klassiker. Den är enkel att laga och samtidigt en smakrik rätt som passar perfekt för utomhusmiddagar i naturen. 

Recept för 4 personer

Ingredienser:

 • Cirka 500 g köttfärs
 • 1 ägg
 • Ströbröd
 • Salt
 • Peppar
 • Eventuell hackad persilja för extra smak
 • Ingredienser pressgurka (se nedan)
 • Ingredienser Potatis (se nedan)

Gör så här: 

Börja med att blanda köttfärsen med ägg, ströbröd, salt, peppar och den hackade persiljan (om du väljer att använda det). Forma sedan färsen till biffar och placera dem mellan smörgåspapper i en burk för utflykten.

Pressgurka:

Pressgurka är ett klassiskt tillbehör till pannbiffen och ger en svalkande och syrlig kontrast till det rika köttet. Förbered den genom att:

Skiva en gurka tunt och lägg den i en skål.
Strö över 3 krm salt och låt den stå i ca 30 minuter för att dra ut vätska och mjukna. Efter 30 minuter, häll av överskottet av vätskan och lägg gurkskivorna i en burk.

För att göra lagen, blanda ättika, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja i en skål och rör om tills sockret har löst sig. Häll sedan lagen över gurkan och låt den stå i några timmar innan servering för att låta smakerna mogna.

Potatis:

För att komplettera den saftiga pannbiffen och den syrliga pressgurkan, följ dessa steg för att förbereda det perfekta tillbehöret:

 • Skiva ca 8 potatisar och stek dem i smör på stekhällen tills de är gyllenbruna och mjuka.
 • Under tiden potatisen steks, skiva en lök och stek den tills den är mjuk. Om du vill kan du även steka lite vitkål för att lägga till en extra dimension av smak och textur till din måltid.
 • När potatisen börjar bli klar, stek pannbiffarna på stekhällen tills de är genomstekta och har fått en vacker gyllenbrun färg på ytan.

Servering:

Nu är det dags att servera din läckra utomhusmåltid! Lägg upp de saftiga pannbiffarna på tallrikar tillsammans med den stekta potatisen och löken. Toppa med den pressade gurkan och en generös klick lingonsylt för den ultimata smakupplevelsen.

Avslutande Ord om receptet:

Med detta recept på Pannbiff med Stekt Potatis och Pressgurka är du redo att imponera på dina vänner och familj under nästa utomhusmiddag. Njut av den fantastiska svenska smaken och den härliga gemenskapen medan ni delar denna älskade husmanskost i det fria. Smaklig måltid!

Historien om Pannbiffen: En Svensk Klassiker

Pannbiffen har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet, då den började dyka upp i svenska kokböcker och hushåll runtom i landet. Ursprungligen var pannbiffen en enkel och prisvärd maträtt som gjordes av malen köttfärs, ägg, ströbröd och kryddor. Den formades till små biffar och stektes sedan på spisen i en stekpanna, därav namnet "pannbiff".

Under tidigt 1900-tal blev pannbiffen allt mer populär och började serveras på restauranger och kaféer runt om i Sverige. Den ansågs vara en lättillgänglig och näringsrik måltid som passade perfekt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen.

Med tiden har receptet för pannbiffen utvecklats och anpassats efter olika smaker och preferenser. Vissa väljer att krydda sina pannbiffar med lök, vitlök eller örter för att ge dem extra smak, medan andra föredrar att servera dem med olika såser eller tillbehör som pressgurka, lingonsylt eller stekt lök.

Idag är pannbiffen fortfarande en omtyckt maträtt i svenska hushåll och fortsätter att vara en symbol för svensk husmanskost och tradition. Dess enkelhet, mångsidighet och goda smak gör den till en favorit hos såväl unga som gamla.

Så när du lagar din egen pannbiff med stekt potatis och pressgurka, kan du vara säker på att du inte bara tillagar en läcker måltid, utan också ett stycke svensk matkultur och historia. Genom att upprätthålla traditionen med att laga och njuta av pannbiffen hedrar vi våra förfäder och bevarar en viktig del av vår kulturella arv. Så låt oss ta en resa tillbaka i tiden och uppskatta den enkla, men ändå så smakrika pannbiffen och allt den representerar.

Om Dalum

Dalum betyder Dalarna på älvdalska och det var just under en vandring i Älvdalen som idén till Dalum föddes. Passionen och intresset för friluftsliv har alltid funnits hos oss och den där dagen i de djupa dalaskogarna, i de områden där Daniel också har sina rötter, bestämde vi oss. Vi vill göra det möjligt för fler att uppleva allt det fantastiska som naturen är. 

Vår vision med Dalum är att skapa funktionella produkter för utomhusmatlagning. Produkter som håller över tid, som inspirerar och underlättar för människor att uppleva naturen. Människan har alltid levt i och med naturen. Den har bidragit – och fortsätter att bidra – positivt till vårt mående, vår hälsa och vårt välbefinnande. Den är en plats för gemenskap, inspiration och äventyr. Aspekter som är av värde för både individen och för samhället.

Men i en värld där trösklarna till naturen verkar bli allt högre och allt fler befinner sig längre från naturen än någonsin, vill vi och Dalum vara en möjliggörare. Vi vill att fler på ett enkelt sätt ska känna glädjen och gemenskapen, ta del av alla de positiva upplevelser som naturen har att erbjuda. Att fler ska kunna samlas kring den sprakande elden och den goda måltiden. Till exempel är våra produkter enkla att använda, har lägre vikt och kommer med olika bärlösningar, för att vara smidiga att ta med sig på turen. I vårt sortiment finns också matmixar och recept som underlättar matlagningen.

Dalum tillverkar hållbara och slitstarka produkter med tidlös design och av hög kvalitet. Vi har alltid sett utrustning som en investering och därför är just hållbarheten en grundsten i vårt arbete. Dalums produkter är skapade utifrån tanken om minsta möjliga miljöpåverkan och att de ska kunna leva vidare under lång tid. Därför är vi måna om att guida våra användare i hur produkterna bäst tas om hand. För oss är långsiktighet ett viktigt ledord så finns med i alla beslut vi tar.

Vår önskan är att Dalums produkter blir trogna följeslagare på såväl stora som små äventyr. Naturen står redo och väntar på att upptäckas.

Grundarna Tobias och Daniel

Upptäck Dalums funktionella stekhällar och produkter för utomhusmatlagning läs mer här

 

Våra Dalum Guider - tips och råd för att laga mat utomhus 

Ta del av Dalums guider som inspirerar dig och bidrar med kunskap i att laga mat utomhus på stekhäll

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras