Bränna in stekhäll
Innan du börjar laga mat på en stekpanna i kolstål eller Dalum stekhäll i kolstål behöver du bränna stekhällen eller pannan. Då skapas en yta som ger bra stekegenskaper och en stekhäll som är lätt att rengöra och underhålla samt ger ett visst skydd mot rost. Ett enkelt sätt att bränna in stekhällen är att lägga den i köksugnen (se avsnitt val av värmekälla nedan).
Ju mer du använder din Dalum stekhäll desto bättre kommer den att bli!

steg-för-steg guide:
- Rengör stekhällen med vatten och lite diskmedel. Skölj rent med vatten och torka av med en trasa.
- Gnid in Dalumhällen med ett tunt lager rapsolja med hjälp av en bit papper eller trasa. Du kan också använda stekfett, tex Silava från Muurikka.
- Hetta upp stekhhällen genom att lägga den i ungnen, på grillen, över en gasolbrännare eller ställa den över en eld. Stekhällen kommer efter en stund att börja mörkna samtidigt som det börjar ryka när fettet bränns in, nu vet du att inbränningen har kommit igång!
- Återupprepa med ett nytt lager olja tills du känner dig nöjd. Om du lyckas få hela stekhällen att bli mörk är det ingen nackdel då det ger hällen lite bättre stekegenskaper, lite lättare att göra ren och skyddar bättre mot rost. Men om du inte får hela stekhällen att mörkna vid inbränningen så är det ingen fara - ju mer du använder din häll desto mer kommer den att svartna och bättre kommer den att bli.
- Ta av stekhällen från värmekällan och låt den svalna.
- Bra jobbat! Nu har du bränt in din stekhäll. Avsluta med att applicera ett tunt lager fett över hela hällen. Det skyddar stekhällen inför nästa användning.
val av värmekälla vid inbränning
Man kan använda olika typer av värmekällor då man ska bränna in stekhällen. Hur lång tid som behövs för att bränna in stekhällen beror hur på val av värmekälla och den värmeeffekt och mängd direktvärme som värmekällan ger. Välj den värmekällan som passar dig bäst.
- Köksugnen. Stryk ut ett tunt lager rapsolja över hela stekhällen (över och undersida). Lägg in stekhällen på ca 300 grader Celcius tills stekhällen mörknat (ca 20-30min). Dalum 30 och Dalum 40cm stekhäll får plats i de flesta köksugnar. För Dalum 50cm, som är lite större, välj någon av nedan värmekälla för inbränningen.
- Eld - gör en eld där lågorna helst täcker hela stekhällen, då fås mycket direktvärme och inbränningsprocessen går snabbare. Om det blåser ute så går inbränningen snabbare om elden får verka i skydd från vinden.
- Gasol - en gasolbrännare för stekhällar (så kallad ringbrännare) går bra att använda. Här kan du behöva flytta stekhällen lite under inbränningsprocessen för att skapa direktvärme över hela stekhällen
- Grill - klotgrillen fungerar bra för att bränna in stekhällen. Använd rikligt med kol och sprid ut kolen så att stekhällen får så mycket direktvärme som möjligt - det gör att inbränningen går snabbare.

Eldteknik
Ta del av våra tips kring eldteknik för matlagning över öppen eld på Dalum stekhällar och få ut mer av matlagningen utomhus.
