index

Renskav i Gáhkku samisk glödkaka

Upplev smaker från Sápmi med receptet Renskav i Gáhkku samisk glödkaka - en riktig favorit för både barn och vuxna.

Lag till renskav och kålblandning och servera tillsammans med varm, nybakad Gáhkku (samisk glödkaka), ju du hör ju - Så himla gott! 

Denna rätt är enkel att tillaga och ett perfekt recept att laga på stekhällen över öppen eld

Recept (5 portioner):

Ingredienser:

 • 750 g Renskav
 • Rödkål, vitkål, grönkål (valfri sort eller en mix)
 • Kantareller
 • Lingonsås eller rårörda lingon
 • Senap, vi rekommenderar Liss Elsas Lingonsenap
 • Olja/smör (för stekning)
 • Mjöl (för utbakning av Gahkku)
 • Salt
 • Peppar


Gör så här:

Förbered hemma:

 • Förbered och jäs Gáhkku (samisk glödkaka) enligt receptet (se recept på Gáhkku här). Rulla degen till bollar.
Vid Utomhuslagning:
 • Tryck försiktigt ut en degboll till en platt kaka med händerna. Stek på en torr stekhäll i cirka en minut på varje sida. Lägg sedan i en handduk och håll varmt tills servering.
 • Stek kantarellerna i smör tills de blir lite knapriga. Lägg åt sidan.
 • Stek renskaven nästan klar och lägg åt sidan på stekhällen för att behålla saftigheten.
 • Strimla kålen och stek den på medelvärme. Om det finns köttsaft kvar från renskaven, låt kålen koka in den för extra smak.
 • Blanda sedan kålen, kantarellerna och renskaven på stekhällen och värm upp.
Servera:
 • Gör små wraps av Gahkkun och fyll dem med den underbart goda renskavsblandningen. Toppa med lingonsås och Liss Elsas Lingonsenap för en komplett smakupplevelse.

Njut av denna fantastiska middag som tar dig med på en kulinarisk resa med smaker från Sápmi!

 

Om Dalum

Dalum betyder Dalarna på älvdalska och det var just under en vandring i Älvdalen som idén till Dalum föddes. Passionen och intresset för friluftsliv har alltid funnits hos oss och den där dagen i de djupa dalaskogarna, i de områden där Daniel också har sina rötter, bestämde vi oss. Vi vill göra det möjligt för fler att uppleva allt det fantastiska som naturen är. 

Vår vision med Dalum är att skapa funktionella produkter för utomhusmatlagning. Produkter som håller över tid, som inspirerar och underlättar för människor att uppleva naturen. Människan har alltid levt i och med naturen. Den har bidragit – och fortsätter att bidra – positivt till vårt mående, vår hälsa och vårt välbefinnande. Den är en plats för gemenskap, inspiration och äventyr. Aspekter som är av värde för både individen och för samhället.

Men i en värld där trösklarna till naturen verkar bli allt högre och allt fler befinner sig längre från naturen än någonsin, vill vi och Dalum vara en möjliggörare. Vi vill att fler på ett enkelt sätt ska känna glädjen och gemenskapen, ta del av alla de positiva upplevelser som naturen har att erbjuda. Att fler ska kunna samlas kring den sprakande elden och den goda måltiden. Till exempel är våra produkter enkla att använda, har lägre vikt och kommer med olika bärlösningar, för att vara smidiga att ta med sig på turen. I vårt sortiment finns också matmixar och recept som underlättar matlagningen.

Dalum tillverkar hållbara och slitstarka produkter med tidlös design och av hög kvalitet. Vi har alltid sett utrustning som en investering och därför är just hållbarheten en grundsten i vårt arbete. Dalums produkter är skapade utifrån tanken om minsta möjliga miljöpåverkan och att de ska kunna leva vidare under lång tid. Därför är vi måna om att guida våra användare i hur produkterna bäst tas om hand. För oss är långsiktighet ett viktigt ledord så finns med i alla beslut vi tar.

Vår önskan är att Dalums produkter blir trogna följeslagare på såväl stora som små äventyr. Naturen står redo och väntar på att upptäckas.

Grundarna Tobias och Daniel

Upptäck Dalums funktionella stekhällar och produkter för utomhusmatlagning läs mer här

 

Våra Dalum Guider - tips och råd för att laga mat utomhus 

Ta del av Dalums guider som inspirerar dig och bidrar med kunskap i att laga mat utomhus på stekhäll

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras