index

Okonomiyaki

Populär streetfood från Osaka, Japan. Okonomiyaki är en välsmakande version av japansk pannkaka. Den är gjord med mjöl, ägg, vitkål och fläsk och toppad med en mängd olika kryddor som okonomiyakisås, japansk kewpiemajonnäs, salladslök mm

Om du inte äter fläsk går den såklart att göra vegetarisk. Det finns oändliga möjligheter för fyllning och topping.

Tänd elden, värm upp stekhällen och börja göra denna supergoda rätt hemma!

4 portioner

Okonomiyakisås:
1/2 dl Japansk soja
1/2 dl Worcestershiresås
1/2 dl vatten
1-2 msk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
Lite finriven färsk ingefära
1 tsk majsstärkelse

Okonomiyakipannkaka:
4 ägg
4 dl vetemjöl
2½ dl vatten 
1 tsk salt 
500-600 g vitkål
3-4 salladslökar
2 msk Gari, inlagd ingefära
1 påse dashi buljong (kan vara svår att hitta, går bra att göra utan dashi)
2-3 msk olja till stekning

Tillbehör:
Salladslök
Okonomiyakisås
Majonnäs, gärna japansk t ex kewpie
Sesamfrön, blanda gärna ljusa och svarta sesamfrön

Gör så här:

Okonomiyakisås:
Lägg alla ingredienser utom majsstärkelsen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Vispa majsstärkelsen i lite kallt vatten. Häll ner i såsen och sjud tills den tjocknar. Ta från värmen och låt svalna.

Okonomiyakipannkaka:
Vispa ihop ägg, vetemjöl, vatten och salt. Strimla vitkålen till exempel med mandolin. Skiva salladslöken och finhacka garin. Blanda ner dashi, kål, lök och gari i smeten. 
Laga på stekhällen med lite olja. Stek några minuter på varje sida på medel/medelhög värme tills den är klar.

Ringla över majonäs, okonomiyakisåsen och garnera med salladslök. 

Laga i trädgården eller ute i naturen. Tips är att blanda alla ingredienserna hemma, då är den lätt att laga på utflykten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras