index

Recept Kolbulle 

Recept Kolbulle - laga på traditionellt vis

Upplev Recept Kolbulle på traditionellt vis. En klassiker och trots de enkla ingredienserna så är det en av de mest älskade rätterna att laga till över öppen eld. Laga till Kolbulle recpt på traditionellt vis - denna rätt var kolarnas och skogshuggarnas mat. Än idag är den en svensk klassiker som lagas utomhus på utflykten.

 

Recept Kolbulle:

Ingredienser:

Du behöver för 2 personer. 2-4 kolbullar.

  • 6 dl vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 200g tärnat fläsk / bacon (för lite rökigare smak)
  • Smör / olja till stekning

 Förbered smeten hemma & tärna fläsket / baconet innan du beger dig ut.

 Väl ute:

  1. Stek på ditt bacon så det släpper fett & blir krispigt.
  2. Lyft sedan ur fläsket ur stekhällen.
  3. På med en klick smör.
  4. Pytsa ut smet till 3 eller fler (beroende på stekhäll storlek) längst stekhällen.
  5. Sprinkla över fläsket i kolbullarna & stek på båda sidor.

 Varför lyfta ur fläsket?

Jo för du vill ha möjligheten att fördela med hjälp av händerna, men samtidigt vill du ha fläsk fettet att steka i. Det är liksom de som sätter smaken & tonen på kolbulle.

Och du!

Var inte rädd för att prova något annat än rårörda lingon till (än fast det också är riktigt gott!) din kolbulle. Tex tomatsallad eller en krämig vitkålssallad.

Kolbulle är inte bara en maträtt - det är en del av kolarnas historia och en påminnelse om deras enkla men hårda livsstil. Genom att fortsätta att tillaga och njuta av kolbullen hedrar vi minnet av de människor som en gång levde och arbetade i de svenska skogarna.

Se vår video om recept på Kolbulle, klicka här för video

Kolbulle: En Smak av Kolarnas Enkla Liv

Kolbulle, även känd som "kolbult", är inte bara en svensk maträtt utan också en del av kolarnas enkla livsstil under 1800-talet. I de svenska skogarna levde kolarna ett hårt men enkelt liv och var i behov av energirika måltider för att orka med sitt hårda arbete.

Historien bakom Kolbullen:

Under 1800-talet var skogsbruket och kolning centrala delar av den svenska ekonomin. Kolarna, som bodde ute i skogarna under kolningssäsongen, behövde mat som var lätt att tillaga över öppen eld och som gav dem den energi de behövde för att klara av sitt arbete.

Kolbullen blev snabbt en favoriträtt bland kolarna. Med enkla ingredienser som mjöl, vatten och salt kunde de snabbt blanda ihop degen och grädda den i en stekpanna över öppen eld. Kolbullen blev en näringsrik och mättande måltid som gav kolarna den energi de behövde för att klara av långa dagar i skogen.

Om Dalum

Dalum betyder Dalarna på älvdalska och det var just under en vandring i Älvdalen som idén till Dalum föddes. Passionen och intresset för friluftsliv har alltid funnits hos oss och den där dagen i de djupa dalaskogarna, i de områden där Daniel också har sina rötter, bestämde vi oss. Vi vill göra det möjligt för fler att uppleva allt det fantastiska som naturen är. 

Vår vision med Dalum är att skapa funktionella produkter för utomhusmatlagning. Produkter som håller över tid, som inspirerar och underlättar för människor att uppleva naturen. Människan har alltid levt i och med naturen. Den har bidragit – och fortsätter att bidra – positivt till vårt mående, vår hälsa och vårt välbefinnande. Den är en plats för gemenskap, inspiration och äventyr. Aspekter som är av värde för både individen och för samhället.

Men i en värld där trösklarna till naturen verkar bli allt högre och allt fler befinner sig längre från naturen än någonsin, vill vi och Dalum vara en möjliggörare. Vi vill att fler på ett enkelt sätt ska känna glädjen och gemenskapen, ta del av alla de positiva upplevelser som naturen har att erbjuda. Att fler ska kunna samlas kring den sprakande elden och den goda måltiden. Till exempel är våra produkter enkla att använda, har lägre vikt och kommer med olika bärlösningar, för att vara smidiga att ta med sig på turen. I vårt sortiment finns också matmixar och recept som underlättar matlagningen.

Dalum tillverkar hållbara och slitstarka produkter med tidlös design och av hög kvalitet. Vi har alltid sett utrustning som en investering och därför är just hållbarheten en grundsten i vårt arbete. Dalums produkter är skapade utifrån tanken om minsta möjliga miljöpåverkan och att de ska kunna leva vidare under lång tid. Därför är vi måna om att guida våra användare i hur produkterna bäst tas om hand. För oss är långsiktighet ett viktigt ledord så finns med i alla beslut vi tar.

Vår önskan är att Dalums produkter blir trogna följeslagare på såväl stora som små äventyr. Naturen står redo och väntar på att upptäckas.

Grundarna Tobias och Daniel

Upptäck Dalums funktionella stekhällar och produkter för utomhusmatlagning läs mer här 

Våra Dalum Guider - tips och råd för att laga mat utomhus 

Ta del av Dalums guider som inspirerar dig och bidrar med kunskap i att laga mat utomhus på stekhäll


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras