index

Renskav med krämigt potatismos

En klassisk nordisk rätt som värmer gott under hösten eller kalla vinterdagar. Servera med potatismos, lingon eller gelé och gärna lite picklad rödlök.

Ingredienser (4 portioner)

Renskav

  • 500 g renskav (eller annan viltskav)
  • Smör till stekning
  • 2 gula lökar, hackade
  • 200 g kantareller (eller skivade champinjoner)
  • 4 dl vispgrädde
  • Salt och svartpeppar

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 ¼ dl mjölk
  • 50 g smör
  • ¾ tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Till servering

  • Hackad persilja
  • Picklad rödlök
  • Lingon eller svartvinbärsgelé

Så här gör du

1. Potatismoset:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar.
  2. Koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet och ånga av.
  3. Pressa potatisen genom en purépress eller mosa med potatisstöt/elvisp. Låt gärna lite bitar vara kvar om du vill ha mer struktur.
  4. Värm mjölken och rör ner den tillsammans med smöret. Krydda med salt och vitpeppar. Rör moset slätt och luftigt.

2. Renskavet:

  1. Stek renskavet i smör i en het panna tills det fått fin färg.
  2. Tillsätt lök och svamp och låt fräsa tills de mjuknat.
  3. Häll i grädden och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar och garnera med färsk persilja.

3. Servering:
Lägg upp renskavet med potatismos. Toppa med hackad persilja och servera med lingon eller svartvinbärsgelé och gärna lite picklad rödlök.

 

Vegetariskt och veganskt alternativ

Ingredienser (4 portioner)

Quornskav

  • 500 g quornbitar eller quornfärs
  • Olja eller veganskt smör till stekning
  • 2 gula lökar, hackade
  • 200 g kantareller (eller skivade champinjoner)
  • 4 dl växtbaserad grädde (t.ex. havre eller soja)
  • Salt och svartpeppar

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 ¼ dl växtbaserad mjölk (havre eller soja)
  • 50 g veganskt smör eller margarin
  • ¾ tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Till servering

  • Hackad persilja
  • Picklad rödlök
  • Lingon eller svartvinbärsgelé

Så här gör du

1. Potatismoset:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar.
  2. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av och ånga av.
  3. Pressa eller mosa potatisen.
  4. Värm växtbaserad mjölk och blanda ner med smöret. Krydda med salt och vitpeppar och rör moset fluffigt.

2. Quornskav:

  1. Hetta upp en panna med lite olja eller veganskt smör. Stek quornbitarna tills de fått lite färg.
  2. Tillsätt lök och svamp och fräs tills de mjuknat.
  3. Häll i växtgrädden och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Servering:
Servera quornskavet med potatismos. Toppa med persilja och komplettera med lingon eller svartvinbärsgelé och picklad rödlök.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras