index

Detta är en jättegod efterrätt som är rolig att göra på stekhällen eller Trangiaköket.

Recept: 4 personer 


Ingredienser

  • 4 äpplen 
  • Mandelmassa
  • skalad mandel 
  • Mörk sirap
  • Smör eller olja till stekning


Gott att äta tillsammans med vaniljsås eller vispad grädde. 

Gör så här:
Kärnar ur äpplena. Skär av toppen och botten på äpplet så att du får plana ytor. Vi brukar sedan dela varje äpple på mitten försiktigt med en kniv så att du får två delar med hål i. 
Lägg äpplena åt sidan. 
Hacka mandeln och rosta den försiktigt på en torr stekhäll eller stekpanna. Rör om hela tiden med stekspaden.  Ta av mandeln från stekhällen och blanda i den brända hackade mandeln i mandelmassan.

Stek sedan äpplena på medelvärme i ganska rikligt med smör eller olja på stekhällen och vänd några gånger så att inte äpplena bränns vid. Efter en stund när äpplena mjuknat och du fått en vacker yta är äpplena klara. 
Tryck ner mandelmassan i hålen på äpplena och lägg de åter på stekhällen. Ringla mörk sirap över äpplena och vänd äpplena några gånger på stekhällen så kommer sirapen skapa en magiskt fin och god karamelliserad yta. Klart! 

Lägg de färdiga äpplena på tallrikar och ringla över ytterligare lite sirap. 
Om du önskar kan du avnjuta denna efterrätt tillsammans med vaniljsås eller vispad grädde. 

Om du inte har visp med dig ute på utflykten kan du istället slunga grädden i en plastpåse. Lägg vispgrädden i en plastpåse, blås upp den lite och förslut påsen. Slunga sedan grädden lite försiktigt och på några sekunder får du vispad grädde. Tips. Sätt barnen på detta, det tycker de är superkul. 

Lycka till! 

Detta recept har vi lärt oss  av vår vän och kokboksförfattaren Eric Tornblad. Detta recept finns även i utomhuskokboken Trangia Moments.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras