index
- Dalum Guide -

Laga mat på stekhäll med gasol

dalum stekhällar

för enkel, rolig och mångsidig matlagning

Dalum stekhällar är utvecklade för att göra det enkelt att laga mat utomhus. En del av enkelheten består i att man ska kunna använda olika värmekällor vid matlagning på stekhällarna från Dalum. Förutom att laga mat över öppen eld så fungerar det också bra att laga mat på stekhäll med gasol.

Dalum stekhällar är av lättviktsmodell vilket innebär att det är mindre material som behöver värmas upp och det krävs mindre värmeenergi till matlagningen jämfört med traditionella stekhällar och stekpannor som har högre godstjocklek av stål eller gjutjärn. Du är snabbare till matlagningen och du konsumerar mindre bränsle vilket är snällare mot miljön.

Här ger vi dig som användare tips till matlagning på stekhäll med hjälp av gas som värmekälla.

- Laga mat med gasol -

Olika typer av gasolbrännare

Det finns två olika typer av gasbrännare som är populära vid matlagning på stekhäll.

Den ena varianten har vi valt att kalla Gasringbrännare och den andra varianten kallar vi för portabla gasbrännare.

Enkelt sagt så har Gasringbrännare större i diameter och ger mer direktvärme vid matlagning på stekhällen och de portabla gasbrännare har mindre diameter och ger mindre direktvärme vid matlagning på stekhäll.

Fördelen med de portabla varianterna är att de är smidiga att ta med om man vill laga mat vid till exempel utflykten eller vandringsturen.

Gasringbrännaran är en större variant av gasolbrännare som har gasolringar. Dessa typer av gasolbrännare är lite större och är populär vid matlagning hemma i trädgården


- Laga mat med gasol -

Olika typer av portabla gasbrännare

Det finns huvudsakligen två typer av portabla gasolkök att välja mellan.

Den ena modellen är det toppmonterade gasolkök där brännaren skruvas direkt på en gasolflaska.

En annan variant är de markstående gasköken där gasbrännaren ställs direkt på marken och där gaskökets slang kopplas till gasflaskan. 

Bild. Vänster - toppmonterat gaskök. Höger - slangmonterat gaskök

Det finns huvudsakligen tre olika storlekar på gasflaskor för de portabla gasbrännarna: 100 gram, 230 gram och 450 gram. De innehåller alltså olika mängd gas och ju mer gram desto mer gasinnehåll och desto längre räcker de.

Det finns olika typer av gasolbrännare på marknaden - en gasolbrännare som lämpar sig mycket bra för Dalum stekhällar är Primus Mimer stove.

- Laga mat med gasol -

att tänka på vid matlagning med portabel gasbrännare

  • Gasbrännarens storlek

De portabla gasbrännare har ett brännarhuvud vars diameter är mindre än diametern på stekhällen. Det gör att man får mindre direktvärme vid matlagning med en portabel gasbrännare jämfört med om man lagar mat över öppen eld eller en gasringbrännare.

Vår rekommendation är att välja en portabel gasbrännare som har ett så stort brännarhuvud (bred låga) som möjligt så att stekhällen får så mycket direktvärme som möjligt, till exempel Primus Mimer Stove.

  • Gassystemets höjd

Om man använder en toppmonterad gasbrännare så behöver man se till att gassystemet (monterad gasbrännare på gasflaska) inte är så hög att den inte får plats under stekhällen.

Vi brukar rekommendera att man har några centimeters distans mellan gassystemet och undersidan av stekhällen vid matlagning. Har man liten distans är det risk att man bränner man direkt under brännaren och har man för stor distans så blir inte stekhällen tillräckligt varm för matlagningen.

Gasbrännaren har en given höjd men då kan man välja en gasflaska som har lämplig höjd så att den får plats under stekhällen när stekhällens ben är monterade på stekhällen. Vi brukar rekommendera att man har stekhällens ben monterade vid matlagning med portabel gasbrännare då gasbrännarens kärlstöd är relativt små och det blir lätt vingligt och instabilt om man lägger stekhällen direkt på kärlstöden.
Om man lagar mat med ett slangmonterat gaskök så har de en liten höjd och man behöver ställa något under gasbrännaren för att komma närmare stekhällen vid matlagningen. Man kan till exempel samla ihop några lösa småstenar och ställa gasbrännaren på eller om man har en kastrull till stormköket kan det också fungera bra. Vårt tips är att hitta en lösning som passar ditt användande bra.  

- Laga mat med gasol -

Vindskydd och värmereflektor

Ett vindskydd är bra utrustning vid utematlagning, både vid matlagning över öppen eld och inte minst vid matlagning med gas. Vindskyddet ger många fördelar. Dels så skyddar den mot vinden men den gör även att man behåller värmen då vindskyddet gör att värmen reflekteras tillbaka och stannar. Det gör också att man även konsumerar mindre mängd energi och gasflaskan håller längre - bra både för matlagningen och miljön. Det finns olika modeller av vindskydd och värmereflektorer på marknaden. I vår webshop hittar du ett smidigt och kompakt vindskydd Solo Stove Windscreen som lätt viks ihop och det följer med en praktisk förvaringspåse.

Solo Stove Windscreen

Kontakta oss gärna